Wanneer het buiten koud is, krijg ik altijd zin in lekkere dingen en winterse gezelligheid (zelfs in de zomer). Speculaas hoort daar voor mij echt bij. Ik kan natuurlijk naar de supermarkt gaan om daar een doosje speculaas te halen, maar nog veel lekkerder zijn zelfgemaakte speculaasbrokken.
Ingrediënten:
Je hebt nodig (voor 4 grote speculaasbrokken of 8 kleine):
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 100 gr boter
- 125 gr bruine basterdsuiker
- snufje zout
- 2 eetlepels melk
- 15 gr koekkruiden of speculaaskruiden
- handje halve amandelen (of amandelschaafsel)
Bereiding:
Kneed alle ingrediënten (behalve de amandelen) tot een soepel gelijkmatig deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het een aantal uur (of een nacht) in de koelkast om te rusten.
Haal het deeg na het rusten uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Leg de lap op een ingevette (of met bakpapier beklede) bakplaat. Druk de halve amandelen hier en daar lichtjes in het deeg.
Bak de speculaas in ongeveer 45 minuten lichtbruin in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en breek de speculaas dan in 4 grote of 8 kleine stukken.
Eet smakelijk!