bij op bloem

Red de bijen!

Amusement Eigen huis & tuin

Momenteel wonen vriendlief en ik in flatje met een balkon waar niet voldoende zon staat voor een insectenhotel, maar zodra wij een huis met een tuin hebben komt er wel eentje (of meerdere). Dit is al heel lang een grote wens van mij. Ook wil ik voldoende bloemen in de tuin die vlinders, bijen en andere insecten aantrekken.

Iedereen weet dat de bijen ontzettend belangrijk voor onze voedselvoorziening zijn. De bijen zorgen samen met andere insecten voor de bestuiving van ongeveer 80 procent van onze eetbare gewassen. Maar toch gaat het niet zo heel goed met de bijen in ons land. De helft van alle aanwezige 358 soorten is bedreigd.

Het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid is de grootste bedreiging. Hier dragen wij helaas met zijn allen massaal aan bij door verstedelijking, grootschalige landbouw, door onze voor- en achtertuinen te betegelen en perfect gemaaide gazonnetjes en bermen.

Om het uitsterven van de bijen tegen te gaan, worden er allerlei initiatieven opgestart. Gemeentes passen hun maaibeleid aan en Nederland Zoemt zorgt voor meer voedsel en nestgelegenheid. Op de site van Nederland Zoemt kun je zien welke initiatieven er bij jouw in de buurt zijn.

Kom in actie!

Maar ook jij kunt wat voor de bijen doen. Hang bijvoorbeeld een insectenhotel op en zorg voor (wilde) bloemen in je tuin.

Op de site van Natuurmonumenten kun je lid worden van de Oerr Bijenbrigade en een gratis actiepakket aanvragen. Dit pakket bevat onder andere bloemzaadjes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *