bij op bloem

Wilde bloemen

Eigen huis & tuin

Al eerder schreef ik dat we moeten voorkomen dat de bijen verdwijnen en wat we kunnen doen om de bijen een handje te helpen. Toen woonden we nog in een flatje met een balkon. Inmiddels wonen we in een voormalige seniorenwoning in een dorp en hebben we een tuin 🙂 Hoe fijn is dat!

De vorige bewoonsters was een dame van in de 90 en was niet meer in staat om de tuin goed te onderhouden. De buurman maaide één keer in de zoveel tijd het gras. In het begin deed hij dat ook (ongevraagd) voor ons. Goed bedoeld natuurlijk, maar daarmee werden wel de nodige bloemen weg gemaaid.

Omdat wij er in de zomer zijn komen wonen, wisten we niet wat er in de lente allemaal op zou komen aan voorjaarsbloeiers. Inmiddels hebben we al sneeuwklokjes, narcissen en blauwe druifjes gezien. Zelf hebben we vorig jaar nog bollen gepland. Ik ben benieuwd wat daar van op gaat komen.

Verder zijn we langzamerhand begonnen om onze achtertuin aan te pakken. Het plan is grotendeels klaar en de eerste voorbereidingen zijn gedaan. Wij houden van een natuurlijke tuin dus met veel planten, bloemen, gras en zo min mogelijk tegels, al komt er natuurlijk wel een terras om lekker buiten te kunnen zitten. Op het terras wil ik dan wel potten met bloemen en plantjes.

Een droom van me is om een stukje in te zaaien met wilde bloemen, speciaal voor de bijen, vlinders en andere insecten. Dus dat gaat er ook gebeuren.

Via diverse websites kun je zakjes wilde bloemzaad aanvragen. Vaak gratis of tegen vergoeding van de portokosten. Dat laatste lijkt me een kleine moeite. Zo kun je bijvoorbeeld ook dit jaar weer via Natuurmonumenten een actiepakket aanvragen. Voor de volwassen is er het actiepakket ‘Red de wilde bloemen‘. Het andere actiepakket is meer gericht op kinderen en waar je vorig jaar ‘lid’ werd van de Oerrr Bijenbrigade, word je dit jaar lid van de Oerrr Bloemenbrigade.

Kijk ook online voor initiatieven bij jouw in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *